Prijsvraag

Deze maand geven we drie exemplaren weg van Kop en staart van Joost Swarte.

Literaire encyclopedie met muizen

Aan de hand van een kinderrijmpje over drie muizen legt Catherine Lewis ons het verschil uit tussen een bildungsroman, een epigram en een epistel. Op een slimme manier combineert ze Moeder de gans met Edward Gorey en Queneau en het resultaat is verbluffend leerzaam. Als u de begrippen goed wilt gebruiken of zelf een bildungsroman wilt schrijven, dan is dit het boek voor u. Een cadeauboek voor fervente lezers, dat helderheid schept in de leesbegrippen.

Catherine Lewis werkte als medisch technicus en politieagent voordat ze fulltimeschrijver werd. Daarnaast werkt ze als professor aan het New Yorkse Purchase College.

oost Swarte (Heemstede, 1947) studeerde industriële vormgeving in Eindhoven. Na drie jaar brak hij zijn studie af en begon hij met het tekenen van stripverhalen. Hij nam het initiatief tot de tweejaarlijkse stripdagen in Haarlem, die voor het eerst in 1996 werden gehouden. Verder ontwierp hij onder meer de Toneelschuur in Haarlem en werkte hij samen met muzikanten als Fay Lovsky en Arling & Cameron.

‘Swarte paart een verfijnde visuele intelligentie aan een gevoel voor humor en historie. Hij experimenteert binnen een traditie, probeert dingen uit die gewaagd zijn en toch eenvoudig ogen. Men gaat gemakkelijk voorbij aan de moed die nodig is om zo ver te komen.’ – Art Spiegelman

‘Onder de cartoonisten is hij in mijn ogen de meest literaire, en een onbetwiste grootmeester in het weergeven van architectuur en ruimtelijke impressies.’ – Rudy Kousbroek

‘Joost Swarte is een culturele schat om te koesteren.’ – Chris Ware

‘Meesterproef in helderheid.’ – De Standaard

‘Joost Swarte ontwierp een vernuftige, eigen stripwereld, die tikt als een uurwerk.’ – de Volkskrant

De vraag luidt:

Welke prijs won Joost Swarte in 2012?

  1. A. Marten Toonderprijs
  2. B. Willy Vandersteenprijs
  3. C. Stripvos
Prijsvraag
ABC
* = verplicht veld
Het antwoord op de vraag van vorige maand, 'In welk tijdschrift stond De familie Doorzon in de jaren tachtig?'

is C. Revu

De winnaars ontvangen zo spoedig mogelijk hun exemplaar van Door zonder familie. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.