Boekpresentatie Vincent van Gogh

Boekpresentatie <em>Vincent van Gogh</em>

Op 16 november verschijnt bij uitgeverij Oog & Blik

Vincent van Gogh
De vroege jaren


door Teun Berserik

Vincent van Gogh. De vroege jaren toont Van Goghs beginjaren als kunstenaar in Den Haag. Zijn eerste schilderlessen krijgt hij van zijn neef Anton Mauve, die hem introduceert bij zijn collega’s van de Haagse School. Als hij een affaire begint met een van zijn modellen raken zijn leven en werk nog meer met elkaar verweven. Ondertussen moet hij steeds vaker een beroep doen op de gulheid van zijn broer Theo, want het lukt hem maar niet van zijn werk te leven.

Vincent najaar 1881

Na een mislukte liefdesverklaring voor zijn nicht besluit zich in Den Haag te vestigen. Hij wil schilder of illustrator worden. Zijn neef, de succesvolle Haagse School schilder Anton Mauve zal hem daarbij helpen. Al snel ontstaan er meningsverschillen tussen de twee heren. Het loopt hoog op. Vooral nadat Vincent een verhouding aangaat met de zwangere prostituee Sien Hoornik. Geld van zijn broer Theo, bedoeld voor Vincents onderhoud gaat voor een groot deel op aan Sien en haar familie. Hij loopt een geslachtsziekte op en belandt in het hospitaal. Heeft hij het van Sien of van de avondjes stappen met de schilder Breitner? Zijn familie zou Vincent het liefst in een gesticht opsluiten. Geen wonder dat het hem niet lukt iets verkoopbaars te maken. De druk is te groot, de problemen te divers. Zijn arme hoofd kan het niet aan. De eerste tekenen van waanzin openbaren zich…

Over de auteur:

Teun Berserik is schilder en illustrator. Hij werkt voor diverse educatieve uitgeverijen. Daarnaast maakte hij illustraties en strips voor onder meer Kuifje, Taptoe, Sjors & Sjimmie, het Museon en het Legermuseum.

Teun Berserik verrichtte gedegen onderzoek naar de vroege periode uit het leven van Van Gogh. Hij toont de volharding van de beginnende schilder, zijn worsteling om zijn eigen stijl te vinden, en de eerste tekenen van de krankzinnigheid die hem later zou opslokken.

Boekpresentatie:

De presentatie vindt plaats op maandag 12 november in Boekhandel Paagman, Frederik Hendriklaan 217 in Den Haag. Aanvang: 19 uur. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag. RSVP: http://www.paagman.nl/teunberserik

Boekgegevens:

Oog & Blik | paperback | 136 pag. | €19,90 | ISBN 978 90 5492 370 1

Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag.